Тамарило – когато доматите растат на дърво

indonesian-tamarillo

Всяка година през септември хапваме и се сбогуваме с последните домати за сезона. Може би някои от вас си имат сръчна баба, която успява да задели и да консервира известно количество до следващото лято. И да ви забърка вкусна домашна органична лютеница. Дори не е нужно да е сертифицирана, нали зеленчукът расте в градината й. В такъв случай бихте имали пълно основание да се въздържате от зимните оранжерийни доматоподобия с вкус на влажен картон и с безупречния вид на китайска пластмасова декорация.

Минават дни, а мисълта за сочно доматче в салатката предизвиква обилно слюноотделяне. Съществува екзотичен лек – доматеното дърво тамарило, далечен братовчед на домата, принадлежащи към едно и също растително семейство – Картофови.

Нека бъдем наясно – тамарилото не е домат, а плодово дръвче, но на практика с него може да се приготви всичко, за каквото бихте използвали доматите, дори и „Блъди Мери“.

tamarillo-1

„Solanum betaceum“ произхожда от териториите на прохладните Анди. През колониалния период холандците пренасят семена тамарило от Перу в Индонезия, където става известен и като холандски патладжан. Разпространява се широко заради здравословните му ползи. Ако го срещнете и под името „terong belanda“, ще разберете колко много за заимствали от „бахаса индонезия“ създателите на холивудския блокбастер „Аватар“.

В днешни дни Нова Зеландия е най-големият производител на тамарило. По света се култивират различни разновидности като външния му цвят варира от тъмно червено, през оранжево, до жълто. От няколко години може да намерите плодовете на доматеното дърво и в някои български супермаркети.

Холандксият патладжан е готов за консумация, когато е мек при докосване. Кожата му е горчива и не се яде. Разрязва се напречно на две половини и по подобие на авокадото се изгребва с лъжица. Вкусът му може да се различава в зависимост от породата. Често е сравняван като смесица от домат с киви, гуава или маракуя заради хрупкавите ядливи семки. В полезния си състав включва желязо, калций, магнезий, фосфор, витамините А, C и Е. Както разбирате, тамарилото ще внесе във вашето меню през хладните есенни дни не само екзотичен вкус за добро настроение, но и ще подсили имунната ви система, за да се бори със задаващите се зимни вируси. Обилната му употреба предполага да имате отлично зрение, здрав стомах и красива кожа.

razrez-na-tamarillo

Приложението на тамарило в кулинарията е изключително широко. Суров или термично обработен, със сол, или захар. В сосове, сладкиши, сладолед, плодови и зеленчукови салати. Консервира се като мармалад и пикантно чътни.

Ако любопитството ви се събуди, потърсете доматите, които растат на дърво и експериментирайте! Рецептите ще бъдат лично ваши, а това значи и специални.

 

 

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: