Историята на моя парфюм от Грас

Ден без ново ароматно преживяване е един загубен ден
(древноегипетска поговорка)

laboratoriaКогато става дума за парфюмерийното изкуство, Франция застава на пиедестал. Но не винаги е било така. Още древните египтяни, гърци и римляни са били запалени потребители на аромати. Парфюмите са били използвани, за да се скрие неприятната телесна миризма и хората да ухаят атрактивно въпреки лошата хигиена.
Днес големите имена на индустрията са със седалище в Париж, но сърцето на френската парфюмерия продължава да бъде Грас. На около 20 км. от Лазурния бряг и на височина от 350 метра, малкият град се радва на мек средиземноморски климат, който е особено подходящ за отглеждането на жасмин – един от най-важните природни аромати.
Ако пристигнете през пролетта или лятото, ще имате възможност да се разходите из цветни градини, лилави лавандулови полета и да вдъхнете от свежите букети на розa, жасмин, теменужка, мимоза, лавандула, направили Грас известен и процъфтяващ в миналото.
Докато съвременните синтетични формули продължават да изместват огромни площи от цветя и билки при все повече производители по света, луксозни брандове поверяват създаването на уханията си на класическите лаборатории в Грас, запазили вековната традиция на работа с натурални есенции, част от които се добиват в Прованс.
Ако искате да научите повече за ароматите, най-добре е да започнете с посещение на Международния музей на Парфюмерията (Museé International de la Parfumerie), където ще се разходите хронологично из хилядолетната история на парфюма. За да проследите съвременния процес отблизо, от дестилацията на благоуханните съставки, до бутилирането, препоръчително е да се включите в безплатните информационни турове в работилниците на поне една от големите парфюмерийни къщи като „Fragonard“, „Galimard“ и „Molinard“.
Моята главна мисия в Меката на парфюмите е да създам свой уникат в авторитетната „Galimard“, отворила врати през далечната 1747 година. Признавам, че тази рядка възможност, както и любопитството ми към магическия талант на героя от „Парфюмът“ на Зюскинд, пристигнал тук, за да рафинира познанията си, се оказаха водещ мотив да посетя най-благоуханния град на Франция, недалеч от суетата на Лазурния бряг.
Представата ми за Грас определено е по-романтична. В средата на индустриалната зона, лишена от почерка на провинциалната блажена безметежност, се намира ателието „Le Studio des Fragrances“. В предверието се продават натурални парфюми, марсилски сапуни, козметика, есенции за дома и сувенирни хрумвания в типичен провансалски стил. В лабораторията са разположени десетина индивидуални работни места, шеговито наречени парфюмни музикални органи. Всяко едно е оборудвано с около 150 различни шишета в стъпаловиден ред, изобилстващи от познати и екзотични имена – лавандула, жасмин, лотос, тютюн, сандалово дърво, бергамот, личи, ванилия, магнолия, иланг иланг, кориандър, мускус, амбра. Времето за творене не е фиксирано, но обикновено отнема около два часа. Цената е 49 евро за 100 мл., като в работния процес ще ме напътства асистент, говорящ поне два езика – френски, английски, италиански, испански, немски, руски или китайски. Имам право и на един придружител.
parfumen-organ
Първо трябва да избера два сред десетина различни аромата – плодови, зелени, цветни, сладникави, билкови, дървесни, за да ориентирам помощния „нос“ за стила ми. Следва първата и най-важна стъпка – създаването на базата на моя парфюм. Това са последните и най-трайни нотки, които понякога остават с нас вечер в леглото и продължаваме да усещаме по възглавницата си. Основният съвет е да се доверя на интуицията си. Затварям очи и залагам на мускус, амбра и сандалово дърво, в пропорции 15: 15: 20 мл. Наливам от всяко шише в дълга епруветка с маркировка от 1 до 100 мл., след което трябва да прелея сместа в допълнителен цилиндър и да я върна обратно в първата. Потапям тестерна лентичка в базата и заедно с нея пристъпвам към търсенето на елементите на сърцето. На втори и трети ред ме очакват десетки познати и непознати имена, обозначени с женски или мъжки символ, в зависимост от характера на уханието. След няколко проби обонянието ми блокира и дори кутийката с кафени зърна не помага да го възвърна. Асистентката ми ме насърчава да продължа да вдъхвам от всяка следваща миризма през хартиената лентичка. Така носа ми няма да сбърка кое с кое отива. Тази част ми отнема почти половината от времето. Резултатът е по 5 мл. от: гардения, смокиня, бленд от жасмин и портокал, див жасмин, виолетка от Парма. Отново смесвам и потапям нова хартийка.
basa-na-parfuma
Излизам на препоръчителна пауза на чист въздух, за да си проветря носа за важния финал – връхните нотки, представляващи първото впечатление от парфюма, отново по 5 мл. за всяка. От най-горния ред ме подканват нови имена. Бързо отхвърлям пет и вписвам в рецептата ми портокал, последван от грейпфрут. Споделям на „гуруто“ ми, че се чудя какво още му липсва на моя микс. Отговорът е елегантен и френски – Тук никога не мислим какво трябва да се добави. Най-важното е носът ти да усеща, че всяка следваща съставка пасва и не пречи на създаденото.
Останалите компоненти ще запазя в тайна. Нали искам парфюмът ми да е неповторим!
Преливам финално ценната течност и я предавам за бутилиране. След няколко минути Мадам ми връчва тържествено диплома за проведения курс и кокетен флакон с избраното от мен име. Трябва да изчакам десет дни преди да го отворя, за да се хомогенизира структурата. Предстои ми да се запозная с нова интерпретация на моето „Аз“.
Оставам в архивите на „Galimard“ с персонален идентификационен номер, даващ ми възможност да поръчвам отново и отново произведението ми под формата на парфюм, лосион или душ гел.
diploma-na-parfumer
Прибирам се от ваканцията с поизсветлял тен, но с куфар ухаещ на будоарен шик. Започва обратното броене.
Advertisements

One Comment Add yours

  1. Irina Pascarella каза:

    I az imam ot tozi parfum, angelsko blagouhanie !!! Blagodarj ti Dani!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s