Черен ориз със скариди

Cheren oriz

Продукти:

200гр. черен ориз
250гр. средно големи почистени скариди
1 малка тиквичка (или ½ средно голяма) нарязана на парченца
6 бр. фино нарязани сушени домати
1 глава лук (нарязан)
6 почистени и нарязани стръка див лук (или 2 пресен зелен лук)
100мл. бяло вино
ситно настъргана кора на половин лимон
зехтин
сол

Творчество:

Изплаквате ориза и го слагате да се вари в 600 мл. вода в широка тенджера, за около 30 мин. Смесвате в кухненски робот 3 скариди, малка част от лука, 2 сухи домата, щипка сол, заливате със 2 с.л. зехтин и разбивате. Добавяте получената смес към варящия се ориз, като разбърквате непрекъснато. В силно нагрят тиган запържвате останалият зрял лук в зехтин и когато се задуши, прибавяте и тиквичките. Продължавате със запържване на скаридите. Ако големината на тигана не го позволява, изваждате зеленчуците и приготвяте скаридите отделно на силен огън, за около 30 сек. от всяка страна. Когато ориза омекне достатъчно и водата изври, изливате виното и изчаквате да се изпари, без да спирате да разбърквате. Оризът трябва да остане леко влажен, но без да се отделя течност. В предварително загрят тиган смесвате ориза със запържените зеленчуци, сушените домати, скаридите, поръсвате всичко с настърганата кора от лимона и размесвате добре в продължение на няколко минути, за да се слеят вкусовете. Поръсвате с пресен зелен лук и сервирате.

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: