Италиански вкусове от полите на Алпите, сп. Меню, бр.69/ 2013

Alpiiski ezeraМного места по света са били обявявани за Рая на Земята. И понеже точно местоположение не съществува, Лаго ди Комо и Лаго Маджоре биха могли съвсем заслужено да бъдат сред първите претенденти. Малките курорти по бреговете на двете планински езера в областта Ломбардия, Италия, представляват своеобразни оазиси на спокойствието, магическа комбинация от буйна средиземноморска зеленина и заснежени алпийски върхове. В миналото тук са отпочивали благородници и богати предприемачи от района, оставили в наследство атрактивни вили и луксозни хотели в стил Барок и Арт Нуво. Запленени от приказния чар на езерата, много световноизвестни личности, сред които Мадона, Джордж Клуни, Джани Версаче, Роналдиньо, Силвестър Сталоун, Ричард Брансън, Брад Пит, са закупували къщи с пищни пейзажни гледки. Постепенно Лаго ди Комо и Лаго Маджоре са се развили в достъпни и популярни дестинации за любителите на планинската красота, запазения аристократичен блясък и ненадминатата италианска кухня.

Първата ми кулинарна спирка е град Комо, прославен през Средновековието като столица на коприната. Отклонявам се от туристическите пътеки и препоръките на гидовете, за да опитам обикновена домашна храна в L’Antica Trattoria, намираща се встрани от оживения и шумен център. Посреща ме възрастна дама в старомодна ресторантска униформа и ме настанява на централна кръгла дървена маса. Менюто включва основни италиански рецепти, така че дори чужденеца не би се затруднил с избора. Поръчвам за начало брезаола (вид италианска телешка пастърма) и отпивам глътка ароматно червено сухо пенливо вино Lambrusco Mantovano. Сервитьорът ми поднася два вида хляб – пълнозърнеста питка и чабата с маслини, три селекции зехтин екстра върджин – Podere Lucano с вкус на лимон, Frantoio di Santa Tea от Флоренция, Venturino от Ривиера Лигурия, заедно с едра черна вулканична сол и морска сол с черен трюфел. Забавно ми е да комбинирам различните вкусове и да проследявам сменящите се характеристики на виното след всеки един опит. Брезаолата пристига разстлана на фини парчета в плоска порцеланова чиния, покрита със свежа хрупкава рукола, рикота (италиански млечен продукт подобен на крема сирене) и орехи. Овкусявам я с лимоновия зехтин и още с първата хапка заключавам, че траторията е добра находка, запазила същността на италианската кухня – умело и просто съчетани пресни и качествени подукти.

bresaola

Макар че не попадам в сезона на зимните трюфели, отличаващи се с наситен земен вкус, се изкушавам и избирам за следваща порция талиолини с летен трюфел (tartufo estivo). Ароматът на настъргания горски деликатес напомня на лешник и е подсилен със зехтин с есенция от черен трюфел.

tagliolini

Завършвам пиршеството ми в L’Antica Trattoria със сладкото предложение на готвача – пана кота с мента. Обикновено след основните блюда в италианските ресторанти се пие кафе и, или дижестивна напитка като грапа (вид италианска ракия), десертно вино към dolci (десерти), самбука (анасонов ликьор), билкови ликьори Amaro – Fernet Branca, Cynar, Ramazzotti, Averna. Към сметката (il conto) получавам любимия ми италиански дижестив Averna, налят в дълга чаша с дебело дъно, върху две бучки лед и парче пресен, ароматен лимон.

По крайбрежието на двете езера Лаго ди Комо и Лаго Маджоре можете да отседнете в малки романтични семейни хотели, чиито ресторанти често се оказват изключителни находки с вкусна кухня. Разбира се кулинарните пътеводители биха ви улеснили в намирането им. Ristorante Hotel La Sacca е разположен на Лаго Маджоре, на около два километра от кокетното градче Стреза, благословено с уникален микроклимат, позволяващ отглеждането на палмови дървета в подножието на заснежените Алпи.

Alpiiski ezera Italy

Stresa

Ресторант La Sacca има приятна градина с впечатляваща гледка към залива Боромео, но това не са единствените му предимства. Креативният шеф-готвач интерпретира с усет и познания различни италиански рецепти, постигайки автентични вкусове с модерни кулинарни техники. Дегустационното меню звучи повече от обещаващо и за цената от петдесет евро включва кана c регионално вино. Сред уханията на алпийски цветя и билки, попили във въздуха наоколо, се отдавам на прелъстителната магия на това място. Съседите ми по маса на терасата на La Sacca са няколко елегантни възрастни двойки, чиито изящни маниери и дискретни, едва доловими гласове, ме карат да се чувствам като на дворцов прием. Вечерята ми започва с тартар от свинско месо с домашно мариновани каперси, в лека салса от дижонска горчица с цели синапени семена и летен трюфел. Консистенцията е нежна и крехка, деликатно овкусена и приятно охладена. Отказвам да прочета какво следва, за да запазя елемента на изненада. Познати ухания погъделичкват носа ми и когато отварям очи, виждам изваяни в усмивка тортелини с горгонзола (италианско меко синьо сирене), заляти със сметанов сос и гарнирани с хрупкав, пържен градински чай салвия и мариновани в кирш череши. В мислите ми се извинявам на диригента в кухнята и прекрасно подбрания оркестър от качествени и пресни продукти, че не успявам да изпразня чиниите с предястието и пастата, но преди десерта ме очакват още две степени, които искам да оценя с ескалиралия ми апетит и с достатъчно пространство в стомаха.

Tortellini

Посрещам с възторг порцията филе от прясна езерна риба в доматен сос с диви билки, пушена аншоа, зелени маслини по рецепта на шеф-готвача и стрък резанец. Бавно плъзгам по небцето ми сочно парче от рибния специалитет и завъртам вилицата с лявата ръка, за да нарисувам въображаем израз на висока оценка пред доволното лице на сервитьора. Четвъртият сюрприз представлява печени пъдпъдъци в ягодов мед, заляти с горчичен сос с кафе. Сигурна съм, че любителите на дивечовото месо ще го удостоят със заслужени възхвали.

La Sacca

Тази вечер съм решила да дам пълна свобода на менюто и да се доверя на опитния сомелиер, който ми препоръчва да опитам към сладката част класическото десертно вино Vin Santo с характерен кехлибарен цвят. Летният шедьовър на La Saсca е cassatina – ръчно приготвен сладолед от шам фъстък с желирани плодове и портокалови корички. Освежаващ финал на един горещ кулинарен италиански спектакъл.

Cassata

На следващата сутрин се лишавам от закуската, но не пропускам да се насладя на вълшебно пречупващите се лъчи на слънцето в прозрачните и чисти води на Лаго Маджоре. Денят е прекрасен за обиколка с лодка на Боромейските острови. Спирам за обяд на приказно красивия Isola dei Pescatori (остров на рибарите).

Borromean Islands

Fishermen's Island

Сякаш недокоснат от времето, дом на малко селце с древна история, малкият остров привлича като магнит посетители от цял свят. Не случайно няколкото ресторанта и гостилници, разположени на брега, с изглед към различните посоки на езерото, са вечно пълни с шумни, весели гости.

lago maggiore

За да избягам от туристическата тълпа, се отправям към североизточната страна, за да усетя спокойствието и идилията, които внася в душата това място. Albergo Ristorante Belvedere е избран наскоро от читателите на Tripadvisor за един от десетте най-романтичните хотели в Европа. Разполагащ само с осем стаи, уютният хотел-ресторант предлага комфортно настаняване, а менюто има богат избор на прясна езерна риба, сирене произведено в долината Осола, отлични регионални вина, дори оризът, с който се приготвя ризото е от местните производители. Представям си каква би могла да бъде атмосферата на терасата на ресторанта, по време на някое от провежданите тук сватбени тържества. Дори да не е влюбен, човек ще отвори сърцето си за любовта. Нежните мелодии преливат в шума на разплискващата се вода на езерото и на фона на тази невероятна хармония, дива патица подвиква следващите я в колона малки патета и ги насочва към брега, за да се нахвърлят лакомо на натрошените от подканващите ги деца парчета хляб.

albergo ristorante

Преминавам през градината, за да избера маса и понеже винаги ми е любопитно да погледна какво предлага бара, едва се сдържам да не се разсмея звучно, при вида на машината за наливно газирано вино, чиито кранчета приличат съвсем като тези за бира. Надписите простичко гласят: “bianco frizzante” (бяло пенливо) и “rosso frizzante” (червено пенливо). Макар да подхождам с недоверие към продукта, поръчвам малка каничка с бяло пенливо вино, което се оказва съвсем прилично трапезно вино, сухо, леко, с фина газировка и едва загатнат плодов вкус. Към него, или по-скоро него избирам към селекция сирена от Guffanti, от областта Ломбардия, известни с неповторимите си вкусове и спечелили през годините множество отличия на международни конкурси. Gorgoznola DOP Piccante е узрявало за двоен период (около двеста дни) и видът му прилича на парче отсечен син мраморен блок. Има интензивен аромат на манатарки и ми напомня на испанското сирене Cabrales, отглеждано също в планински район в северна Испания. Бледо жълт, сметанов, безсолен и леко горчив е следващият млечен продукт – Panerone. Оригинално е, защото не буди никаква асоциация, но искрица между нас не преминава. Най-странното име на сирене, което някога съм чувала е Strachitunt. Оказва се и едно от най-редките, творение на малък италиански алпийски производител. Дупките в текстурата му са ръчно създадени, с използването на специални шишове, съдържащи дрожди, които създават синия мухъл в каналите на питата по подобие на артизанския Рокфор. С това неповторимо комплексно произведение на кулинарното изкуство запечатвам в сладки спомени автентичните вкусове от полите на италианските Алпи.

Тръгвам си от Isola dei Pescatori с най-романтичния превоз на света – водно такси, отвеждащо ме през светлинните пътеки на Стреза и Бавено. Мислите ми танцуват и съчиняват: Италия е усещане за живот – изпълващо и ентусиазиращо, страст – силна и обсебваща като любов, музика – омайваща като вино, отвеждаща те в красив и безметежен свят, където животът е вкусен и прекрасен!

Romantica

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: