Екзотичните плодове на Банкок, сп. Меню, бр.68/ 2013

Харесвате ли екзотични плодове? Банани, ананас, маракуя, манго, личи? Всички те са само малка част от това, което предлага екваториалния климат. Повечето от чуждоземните плодове, които купуваме от супермаркетите имат дълъг срок на годност, транспортират се сравнително лесно и затова са достъпни в Европа. За съжаление вносните продукти не успяват да представят пълноценно вкусовете и ароматите си пред българския потребител, защото се берат зелени и контролирано „узряват“, докато се пренесат с кораби и самолети до нас.

Exotichni plodove

Едно от големите предимства на това да пътувате до дестинация с тропически или екваториален климат е да дегустирате различни натурално узрели екзотични плодове и да ги преоткриете. Страната на усмихнатите хора – Тайланд е едно от местата, където можете да пробвате и много странни плодове, които не сте виждали и на снимка. Някои от сладките природни творения изглеждат като създадени на друга планета. Дори бананите се предлагат в различни размери, форми, цветове и вкусове. А тайландският ананас е неповторим и няма равен на себе си по аромат и сладост. Ето защо вярвам, че любителите и ценителите на плодовия свят трябва поне веднъж в живота си да се впуснат във вълнуващо пътешествие из тропическите градини на Тайланд, за да опознаят екзотичния вкус на Земята.

Exotichni plodove 2

Посещението на всеки пазар в това райско кътче е истинско приключение за сетивата. Но за разлика от Западната цивилизация, в Тайланд, както и в цяла Югоизточна Азия, не е необходимо да посещаваш магазини и пазари, за да опиташ определена храна. Там тя те чака отвън на улицата. От малки подвижни щандове подканват подредени като за снимка цветни редове с мангостини, дуриан, джакфрут, гуава, салак, драконов плод, лонган, рамбутан, а прикрепените към мотоциклети колички със стъклени витрини изкушават минувача с положените върху едри парчета лед ананас, зелена папая, зелено кисело и зряло, сладко като мед манго. Плодовете се предлагат и консумират сладки, кисели, солени, люти, печени, пържени, в салата, на сок, или със задушен в кокос и палмова захар лепкав ориз. Надявам се, че вече събудих любопиството ви! Ако е така, последвайте ме на една плодова разходка в „Града на Ангелите“ и сърцето на Тайланд – Банкок.

Kolichka s plodove

Сукхумвит е сред най-интересните райони на азиатския метропол и според мен се нарежда сред най-атрактивните в света – модерните жилищни и бизнес небостъргачи са вдигнати между малките стари къщи на местните жители, тесните улички се вливат в широки булеварди, луксозните молове са в непосредствена близост с амбулантните търговци, омайващите ухания, разнасящи се от масажните салони се смесват с ароматите на творенията на уличните готвачи. От баровете долитат разностилни мелодии, сливащи се с подвикванията на десетки различни езици. Смях, шум от минаващите по тротоарите мотоциклети и работещите двигатели на задръстените с часове в градския трафик коли, автобуси и тук-туци. Някъде нависоко се разтърсват със скърцане металните релси от минаващия BTS Skytrain (надземното метро на града).

Bangkok 2

Сукхумвит Роуд – един от най-дългите пътища в Тайланд, а и в целия свят, е като засят с всякакви причудливи плодове и плодови специалитети. Започвам разходката из квартала в свежа ранна утрин, на празен стомах и с големи надежди. Лакомо се нахвърлям на първия щанд, предлагащ любимия ми десерт със зряло, сладко, оранжево манго с варен в кокосово мляко и палмова захар лепкав ориз (Khao Niaow Ma Muang). И понеже ми става прекалено сладко, още докато го довършвам, си купувам от съседната количка млад зелен кокосов орех, който сръчния търговец срязва с отработен замах отгоре, забучва сламка и с усмивка ми го подава да утоля жаждата.

Mango Sticky Rice (1)

Докато вървя по булеварда между пъстрите и уханни тропически предложения, имам чувството, че се намирам на открита денонощна дегустация – разглеждам, спирам и пробвам. И цялото това изобилие е на достъпни цени между двадесет и четиридесет бата (един-два лева). Купувам си няколко парчета джакфрут – едър плод с дебела и грапава кожа, сладък, ароматен, с комплексен, уникален вкус, приличащ на смесица от банан, ананас и ягода.

Jackfruit

Откривам го по-нататък и под формата на хрупкав чипс и напълнен със сладък лепкав ориз варен в кокос.

Jackfruit sticky rice

Тайландците обичат да съчетават плодовете с десертен ориз. И понеже имат невероятен усет за композиране на отделните елементи, аз им се доверявам и опитвам смело всичко ново. Нямам притеснение и по отношение на хигиената. Ще се убедите сами, след като наблюдавате как всеки плод се почиства, обелва и нарязва внимателно пред вас. Повечето търговци използват предпазни ръкавици, а след като ви обслужат, почистват старателно малката дъска. Възрастната жена, която ми приготвя манговия специалитет забелязва малко петънце на подготвената кутийка и веднага я заменя с нова. Застила я с парче бананово листо и подрежда мангото и ориза с такава отдаденост и любов към това, което върши, все едно ще го поднася на любимата си внучка. В Тайланд освен да се консумира е приятно и да се пазарува. Хората имат особено чувство и усет за детайла, а покупката е почти свещен ритуал.

Pokupka

Погледът ми продължава ненаситно да се спира върху изпотените ледени бутилки с прясно изцеден сок от пресована захарна тръстика, нар, тайландска зеленокора мандарина, всичко е натурално, без изкуствени добавки, на цена от двадесет бата.

Sokove

На два съседни реда са изложени „Кралят“ и „Кралицата“ на плодовете – дуриан и мангостина. Дурианът е уникален плод, различен от всичко друго. Тежък, с твърди и остри шипове, силна и натрапчива миризма, която се усеща от разстояние, дори да не е разрязан. В Азия „Кралят на плодовете“ е високоценен, с широко приложение в кулинарията – добавя се в сладкиши и сладолед и дори е считан за афродизиак.

Durian (1)

Повечето западни туристи признават, че не могат дори да го опитат, защото намират миризмата му за силно отблъскваща. Други не харесват вкуса му. В хотелите и на летищата внасянето и пренасянето на дуриан в багажа е забранено, но това не премахва ореола му сред ценителите.

Plod na Durian

Мангостината има дебела тъмно лилава обвивка, а отвътре е бяла, с деликатна текстура. Вкусът й е сладък, напомнящ на праскова, а ароматът остър, като на кисел цитрус.

Mangosteen

В Тайланд ще се научите да давате винаги втори шанс на плодовете, които не са ви харесали. В смисъл да ги опитвате в различна форма. Блудкавата зряла папая не ме спечелва, но уличната кухня на Банкок ми показва, че може да бъде страхотна, докато е зелена, настъргана в ароматна люто-кисела салата (Som Tam), съдържаща още малки сладки домати, пресен млад зелен фасул, скилидка чесън, прясно червено тайландско чили, печени и натрошени фъстъци, малки сушени скариди, палмова захар, сок от лайм, тайландски рибен сос (nam pla). Всичко се счуква и омесва в големи каменни хаванчета, за да се получи съвършена комбинация, която разпалва апетита безотказно. Подобна салата се прави от зелено манго и зряло помело. Но ако искате да похапнете нещо малко, свежо, кисело, сладко, люто и солено в движение, на ваше разположение са нарязаните на лентички и внимателно подредени парчета в целофанови пликчета ананас, гуава, зелено манго и зелена папая, с приготвени вътре малки опаковки със смес от захар, сол и парченца чили. Бодвате с дървена пръчица парче плод, потапяте го в подправките и се наслаждавате на отделящите се пикантни сокове. Гуавата прилича на зелена ябълка, с форма на овална круша, ухае на лимонова кора и е стипчиво кисела като дюла.

Един от редките плодове на Банкок е салакът, произхождащ от Индонезия, Малайзия и Бруней. Расте на гроздове в основата на палмово дърво, а заради лющещата се кафеникава обвивка, наподобяваща змийска кожа, е известен и като змийски плод. Давам десет бата на възрастния продавач и получавам едно парче за проба. Залавям се с разгадаване на същността му – формата прилича на смокиня, а отвътре е бял и представлява съвкупност от три части, всяка с голяма твърда неядима ядка във вътрешността. Хрупкав, с тяло на леко пръхка ябълка, салакът е сладко-кисел и може да се опише като съчетание от ягода с пресен лешник.

Salak

Червеният драконов плод и лонган са сред най-популярните и обичани плодове в Тайланд. Драконовият плод е от семейство кактуси и определено атрактивната му външност превъзхожда вкусовите му качества. С множесто малки черни хрупкави семки, леко сладък, напомнящ на киви, но без аромат, установявам, че идеално почиства небцето след пикантни и ароматни храни.

Dragon fruit

Лонган изглежда като мушмула, но е кръгъл, без стърчащи реснички. Има по-силно изразен характер, изключително сладък и сочен е, а когато го обелите, ще забележите, че плода прилича на голяма очна ябълка, поради полупрозрачната черна, кръгла костилка в средата. Затова се нарича „драконово око“. Освен за директна консумация, се ползва и в кулинарията – добавя се в десерти, супи, сладко-кисели рецепти, сушен, или се консервира в сироп.

Завършвам дегустационната ми разходка с рамбутан и розова ябълка. Рамбутанът има забавен оранжево-червен, ръждив цвят и меки, тънки завити бодлички. Вкусът му е близък до този на личи и е блудкаво-сладък.

Rambutan

Екзотичната розова ябълка наподобява на червена лъскава круша, сякаш обработена с восък.

Rambutan i Rose apple

Консистенцията й е водниста като незряла диня, а по миризма и вкус се доближава до звезден плод (карамбола), полят с розова вода.

Rose Apple 1

Това не е краят на това плодово приключение. Само кратък увод. Разказа може да напишете сами. Отправете се на Изток при първа възможност и ще намерите вашите лични вкусни причини да обиколите и опитате вечно будния Банкок. А той предлага неимоверно много изкушения и няма да ви разочарова.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Изглеждат много вкусни и само какви форми имат, до сега не бях виждала подобен плод и ми се иска да го опитам щом има вкус на диня.Не знаех, че плод лонган освен за директна консумация, се ползва и в кулинарията , спокойно можем да ги сложим в десерти, супи, и какво ли не както пишете.По света има уникални екзотични плодове които ние в България,дори не сме се виждали. Може би е трудно да се транспортират у нас или да твърде скъпи и няма да има пазар.Има вкусни салати и се радвам че ни давате тези предложения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s