Време е за „Чатайм“, или как една напитка завладява Азия

Опитайте се да си представите вкуса на перлен млечен чай ухаещ на маракуя, с желирани парчета пудинг, много захар и лед. Не, това не са глупости, а любимото питие на голяма част от азиатците, набиращо все повече популярност в Австралия, САЩ и някои европейски държави. Известният още като „бъбъл тий“ представлява за много хора това, което кафето за други. Микс от запарен чай, прясно мляко, захар и черни топчета тапиока, „пърл милк тий“ обединява удоволствието от приятна разхладителна напитка и лек десерт. Тоест може да се каже, че докато пиете, хапвате, защото малките желета подскачат непослушно между зъбите, внасяйки ново вкусово измерение.

„Бъбъл тий“ се появява през началото на осемдесетте години в Тайван като малки щандове за чай разположени срещу входовете на училища. Студеното и освежаващо питие се харесва много бързо на учениците и интереса към него провокира добавянето на нови съставки – първоначално аромати, а през 1983 към рецептите се прибавят тапиока перли, които се добиват от корена на растението маниока. И ето – обикновеният китайски чай завладява Азия, превъщайки се в „пърл милк тий“ – чай, който се пие и яде. Тенденцията набира много бързо скорост и постепенно се разширява из целия свят.

bubble-tea

Днес в големите азиатски градове възникват все повече брандове, предлагащи сладкото изкушение. Ако забележите опашка от струпали се младежи в някой прохладен мол, значи е време за „чатайм“. Тайванската верига „Чатайм“ стартира през 2005 първоначално като самостоятелна марка и в последствие се разширява в международен франчайз с над 400 обекта по света. Успешната формула на „Чатайм“ е заложена в обещанието, че не използват концентрати, а само прясно запарен чай. Играта на думи в името е също любима закачка сред тинейджърите – „време е за чатайм“ може да се тълкува като „време е за чай“ или „време е за чат“. Мадите хора съчетават успешно и двете значения, събирайки се на голями, шумни групи и образувайки непрестанни опашки пред любимото заведение.

chatime3

Забавната напитка се предлага в невероятно разнообразна гама. Можете да я миксирате с любим сок от маракуя, помело, праскова, кумкват, манго, личи, джинджифил, да избирате от зелен, черен, до жасминов чай, да съчетаете с прясно или подсладено кондензирано мляко, соево мляко, шоколад, карамел, мед, солени сливи или сварен червен боб. Желираните добавки обхващат познати и непознати десертни вкусове – плодови, пудинг, крем брюле, екстракт от водорасли, алое. Най-добре е да развихрите въображението си и да сътворите личен шедьовър. И внимавайте с нивото на захар – „Чатайм“ остава на вас решението дали да поръчате свежо и не прекалено сладко удоволствие или истинска калорийна „бомба“.

Дали „Чатайм“ би била успешна бизнес концепция в България? Най-вероятно не – чаят трудно би могъл да се извиси до култова напитка тук, а и климатичните особености не повеляват употребата на разхладителни напитки целогодишно, както например в Югоизточна Азия. Но ако някога попаднете на място, където има „Чатайм“ – опитайте! Винаги е интересно да се пробва нова частица от разнообразието на света.

Aside

3 коментара (+add yours?)

  1. Tania Komitova
    Ноем 14, 2012 @ 16:36:16

    Много привлекателно освежаващо звучи, Дани! Да му се допие на човек!

    Отговор

  2. Диана Петрова
    Март 01, 2013 @ 10:57:26

    Опитах Bubble Tea, когато бях в Тайван и не можах да спра да си купувам. Това е едно от нещата, които най-много ми липсват от тази прекрасна страна… Надявам се скоро да се разпространи и в България, а дотогава ще продължавам да търся тапиока в опит да си направя сама. Горещо ви го препоръчвам!🙂

    Отговор

  3. Vanya
    Ноем 18, 2013 @ 17:28:02

    Хехе, вече има Bubble Tea и в България! Тотално зарибена съм!

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: