Пат тай – тайландски оризови нудели със скариди

Продукти: 250 гр. плоски оризови нудели, 250 гр. белени сурови скариди, 1 зелена чушка, 1 червена, 1 люта чушка, 2 см. корен джинджифил, 1 стрък лимонена трева нарязана на фини шайбички, 3 стръка пресен лук, ½ връзка пресен кориандър, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. захар, 10-15 пържени фъстъци, 1 с.л. пат тай паста (предлага се готова в хранителните хипермаркети), 50 мл. фъстъчено олио, 20 мл. сусамено олио, 1 ч.л. тайландски рибен сос (нам пла). В рецептата не включвам сол, защото пат тай пастата и рибения сос съдържат достатъчно.

Приготвяне: Заливате нуделите с вряла вода и ги оставяте да омекнат, без да ги варите. Слагате половината пат тай паста в суровите скариди заедно със сусаменото олио, размесвате внимателно и оставяте настрана да се мариноват. Нарязвате зеленчуците на дълги лентички. В силно нагорещен пушещ уок стър-фрайвате зеленчуците във фъстъченото олио, на порции, без зелените части на пресния лук и кориандъра. След като се опушат добре, ги изваждате и продължавате с пърженето на скаридите за около 2 мин. Връщате зеленчуците при скаридите в уока, добавяте останалата пат тай паста, изцедените нудели, наръсвате захарта, заливате с рибения сос, натрошените фъстъци, изключвате котлона и разбърквате още 1-2 мин., докато вкусовете се смесят. Поръсвате с пресен кориандър, зелените стръкове на лука и сервирате.

Тайландските ястия подобно на повечето азиатски специалитети са силно пикантни и ароматни и рядко се съчетават добре с вина. Най-добрият им придружител е ледено студена светла бира. Двете най-популярни тайландски бири са експортната марка Singha – широко разпространена в много страни и Chang. Ако не ги откриете, винаги може да се насладите на пат тай с вашето любимо пиво🙂

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: