Кус кус „Маракеш“

Продукти: 250гр. пилешки гърди, 150 гр. кус кус, ½ глава лук, 4 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, ½ люта чушка, 5 фурми, 3 сушени кайсии, 20 гр. стафиди, ½ лимон, 20 гр. печено кашу, 4 стръка прясна мента, смесена подправка от изсушени и смляни: ким, куркума, кориандър, кимион, карамфил, анасон и лют кайен пипер, сол и зехтин.

Приготвяне: нарязвате месото на малки парчета, поръсвате ги с малко зехтин, сол, сухата подправка, омесвате добре и оставяте в хладилника да се мариноват за 2 часа. Накисвате във вода стафидите за около 20 мин., за да омекнат. Сварявате 250 мл. подсолена вода и заливате в малка тенджера кус куса. След няколко минути го разбърквате, захлупвате с капака и оставяте на изключения котлон. Водата трябва да се изпари, а кус-куса да бъде достатъчно омекнал. Нарязвате зеленчуците и сушените плодове, напръсквате тигана или уока с малко зехтин и го нагрявате на силен огън. Аз използвам уок, защото позволява да се пържи с малко мазнина и месото и зеленчуците добиват апетитен опушен вкус. Запържвате чесъна и лука и ги изваждате в чиния. Продължавате с чушките. Пилешките гърди пържите на два пъти, за да не отделят много вода и докато се образува златисто-кафява коричка. Когато всичко е готово, връщате зеленчуците в съда с месото, добавяте сушените плодове, настъргвате отгоре малко лимонова кора, овкусявате със сол и разбърквате. Изсипвате готовия кус кус, поръсвате с кашу, нарязаната мента и смесвате всичко в тигана или уока за около 1-2 мин. на слаб огън. Сервирате и украсявате така, както ви харесва. Ще останете изненадани колко добре пасва мароканския кус кус с чаша узо🙂

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: