Гейша – триумф на изкуството над плътта, сп. Стори, бр. 18/ 2012

Няма по-изтънчен начин да опознаете и почувствате японската култура от посещението при гейша. Светът на гейшата (в превод от японски „човек на изкуствата“) е сърцето на японската душа. Ако до преди 30-ина години официално регистрираните артистки са били около 25 000, в наши дни се предполага, че са не-повече от 1000. В миналото гейшите са се асоциирали като успешни бизнес дами, със силно влияние в обществото и професията е насърчавала независимостта и икономическата самостоятелност на жените. Днес все по-малко момичета решават да се откъснат от модерните условия на градския живот и да приемат дългото и трудно обучение на висококвалифицирана компаньонка, защото шансовете за добро образование са все повече и по-достъпни и постигането на висок социален статус е възможен в различни сфери.

В Япония са останали едва няколко места, където се обучават, живеят и работят гейши, като едно от най-популярните – районът „Гийон“ се намира в Киото, старата императорска столица. Старинният квартал привлича със своя необикновен чар всяка година милиони туристи от цял свят, заинтригувани да се потопят в специфичната култура на страната, да гледат на живо театър „Кабуки“, да им бъде оказана почит с префинена и безкрайна чаена церемония, да опитат известната императорска кухня „кайсеки“, която извисява храната до изкуство и разбира се да издебнат и снимат по малките улички гейша или майко. До Киото се пътува най-удобно с експресния влак „шинкансен“ от Токио, който изминава около 500 км. за 2 часа и няколко минути. Градът е особено красив през пролетта, когато дърветата заискряват в цветове. Настъпва „ханами“ – цъфтежа на вишните и любимия на японците сезон. Храмове, дворци, пазари с чудновати за европееца стоки, малки дървени магазинчета с традиционни сувенири, множество ресторанчета около реката, предлагащи автентични специалитети и караоке барове, са сред най-любопитните маршрути на пътешествениците. Много от тях се стичат в „Гийон“, за да зърнат „гейко“ (названието на „гейша“ в Киото) или „майко“ (ученичката на гейшата). Тук могат да видят къде пазаруват гейко, да се докоснат до аксесоарите им и да научат от някой местен как се обучават девойката „майко“ за „гейко“. Възрастните дами, оттеглили се от професията, често основават свои малки школи в домове-чайни и приемат момичета от шестнадесет годишна възраст, които живеят там и трябва да издържат успешно сложното петгодишно обучение. Високите такси за посвещението в тайните на деликатната професия се поемат не рядко от собственичките, но веднъж приела живота на гейко, младата жена трябва да възстанови инвестицията на покровителката от хонорарите си. Първата година представлява свикване с ежедневието на гейша. Момичето става в 6, помага през целия ден в обичайните занимания на учителката си, участва в подготвянето й за срещите с клиентите – поставянето на характерния грим от плътна бяла пудра, оцветяването на очите в черно и червено и рисуването на устните с ярко червено, обличането на кимоното и нагласяването на „оби“. Прическата е сложна, с вплетени изящни аксесоари и може да тежи до три килограма. Единствената видима ненагримирана част остава кожата на врата под тила, която се счита от японците за най-еротичната част от женското тяло. Майко трябва да остане в чайната до късно вечер, за да поздрави след работа всички гейши и едва към 3 часа след полунощ се отправя да спи.

This slideshow requires JavaScript.

 През следващите години тя се учи да танцува до перфекция традиционни японски танци, да свири на триструнния древен инструмент „шамисен“ и да пее. Овладява изкуството на чаената церемония, да води с лекота разговори на различни теми от живота. Кога точно ще бъде обявена за гейко зависи от учителката й. До преди няколко години срещите с клиенти са се състояли предимно в чайните, далеч от любопитни погледи, но днес елитните компаньонки могат да бъдат забелязани и в традиционни японски ресторанти. Наемането на гейко е скъпо удоволствие и въпрос на престиж. Вечер в забавната й компания може да струва до 10 000 долара. Не случайно клиентите на гейшите са известни мъже с влиятелни позиции в обществото. Докато ролята на жената вкъщи е да бъде скромна и грижовна майка и домакиня, от специалистката в изкуствата и съблазняването се очаква да бъде забавна, привлекателна и непринудена, но прецизна във всеки детайл на консервативните традиции. За гейко общуването е театър, в който тя води и насочва диалога в желаната от госта посока. Може да си позволи и да пофлиртува с него, да бъде изискано предизвикателна, но го извършва с финес и знае как да остане в контрола на гостоприемството. Хонорарите й имат артистичното наименование „пари за цветя“, но освен тях почти винаги получава достоен бакшиш. Погрешна е представата за гейшата, предимно в държави извън Япония, че е проститутка. Тя предлага преди всичко изкуство, а дали ще спи с клиента си е лично нейно решение. В миналото девственити „артистки“ са били най-търсени и високоплатени. Съвременният социум им дава свободата да решават как да живеят и работят. В определен момент дамата може да избере свой покровител, на когото да се отдаде. Дори да продължи да посреща и други клиенти, тя остава вярна на избранника си. Ако гейко реши да се омъжи и създаде семейство, трябва да се оттегли завинаги от професията.

Да се почувства и опознае японската душа е трудна задача. Гейшата е само една от културните особености издигната в култ и обявена за изкуство. Разхождайки се из Токио и останалите градове на страната ще се натъкнете на всякакви чудати модерни форми на компаньонство, които са непонятни за европейския манталитет. Изморени и натрупали стрес от дългите часове работа, много мъже посещават заведения, предлагащи нетрадиционно обслужване. В някои от тях ги посрещат медицински сестри и ги третират като пациенти в болница, в други ще ги обслужат момчета предрешени като ренесансови прислужници. Ще им поставят лигавници и ще им подават храна в устата. В други локали ги очакват герои от комиксите, които ще ги отведат в един рисуван свят…Може би това са съвременни проявления на потребността от гейша, на желанието да се почувстват различни, специални и да се оставят да бъдат разведени в един измислен, приказен свят.

Ако решите да посетите Япония – непозната и смайваща, вижте и опитайте да усетите  различните лица на страната – извечните и ревностно съхранявани традиции хармонично вплетени в един модерен технологичен свят, който ще ви отведе на своеобразна разходка в бъдещето, а дали ще се възползвате от услугите на гейша е въпрос на личен избор, настройка и финансови възможности.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s