Талятеле от сепия със скариди в ароматен шафранов сос

Необходими продукти: 250 гр. талятеле с мастило от сепия, 2-3 пресни домата, ½ люта чушка, 4-5 скилидки чесън, 20 гр. масло, 50 гр. зелен грах, 4-5 сушени домата, 300 гр. скариди, зехтин, ¼ чаена лъжица шафран, 50 мл. бяло вино, зехтин и сол. Приготвяне: Запържвате в зехтин чесъна до златисто и отделяте в чиния. Добавяте в горещия тиган скаридите и ги запържвате на силен огън по около 30 сек. от всяка страна. Изваждате ги при чесъна. Изкючвате котлона и докато тигана е горещ, слагате ситно нарязаната люта чушка и парчетата пресни и сушени домати. Осолявате, поръсвате със шафрана, заливате с виното, връщате чесъна и скаридите в тигана и включвате отново котлона, на минимум, за да се смесят всички вкусове и аромати и да се изпари алкохола. В тенджера наливате около 2 л. вода, добавяте малко зехтин и 1 с.л. сол и когато водата заври, пускате пастата да се вари. Изваждате я 2 мин. преди указаното време за варене, за да остане al dente, изцеждате водата и изсипвате пастата в тигана при соса. Разбърквате внимателно за около 1-2 мин. и сервирате.

За подходящо вино бих препоръчала бяло испанско от сорта Verdejo. Вкусът му е свеж, с разнасящи се по небцето плодови нотки на праскови, кайсии и ананас.

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: