Incredible India

Човек никога не може да бъде достатъчно подготвен, когато посещава Индия за първи път. Нито един туристически пътеводител, документален филм или разказ не може да ви въведе в шокиращата реалност на един различен от всички други светове, която ще разстърси емоционалните и физическите ви сетива.

Улицата е мястото, където се случва всичко – раждат се и умират хора, готви се, жените перат, децата прекарват детството си, всички физиологични нужди се извършват естествено и непринудено пред шокираните погледи на туристите, а оцеляването в хаотичния трафик е сравнимо с правилата на руска рулетка.
На гатовете в Varanasi – най-старият постоянно обитаван в света и свещен за хиндуистите град, може да се проследи целия житейски цикъл на индийците.
Хиндуистите вярват, че с изгарянето на телата им в Varanasi, се достига състоянието moksha и душата най-после се избавя от цикъла на пререждания.
На Manikarnika Ghat денонощно се извършват стотици кремации. Концентрираният с миризма на изгоряла плът пушек се разпростира над целия град, придавайки му призрачен вид.
Сутрешната молитва на река Ganges е една от най-потресаващите и запомнящи се гледки за цял живот. Свещената река е мястото, където хората се къпят, перат и изхвърлят остатъците от кремациите.
Стотици хиляди pilgrims идват всяка година до Varanasi, за да отдадат почит на боговете.
Хиндуистите вярват в кармата – божественото предопределение на житейската им съдба и се молят за по-добра участ в следващото прераждане.
Улиците на Индия преливат от цветове и миризми.
Изумяващ е контраста между облечените в чисти сарита жени, нагримирани и окичени с многобройни бижута, сресани, избръснати, току-що подстригани мъже с изгладени ризки и разнасящата се воня от многогодишно наслагвани отпадъци от храни, урина и изпражнения.
Транспортното средство, дори в столицата New Delhi,е много широко понятие.
Малките улични хранителни щандове изкушават с апетитни аромати.
Но хигиената е под всякакви допустими здравословни граници.
За да усетите Индия, както и всяка друга страна, разходете се из местните пазари, почувствайте ароматите на непознати и екзотични продукти и обогатете кулинарните си познания.
Индия прелива от музикално разнообразие. Несравними и докосващи, дори неразбиращата европейска душа, са мелодиите на manganiar музикантите.
С екзотичен танц могат да ви посрещнат дори в пустинята Thar.
Маймуните са равнопоставени съжители на индийците. Когато карате по главен път, може да се наложи да спрете, за да изчакате семейство примати да премине.
На Goa подобни гледки са ежедневие. Светлокожите туристки по бански често са обект на нескрито възхищение и биват недискретно заснемани с камерите на мобилни телефони.
Залезът над Индийския океан, отразен в очите на любимия човек, остава един от най-приятните спомени от азиатската страна.
Разходката с Houseboat по водите на Kerala е любовно пътешествие в Рая. 
Индийската кухня е една от най-разнообразните в света. Обхващаща спецификите на регионални рецепти и готварски стилове, разпростиращи се от Хималаите до най-южните точки, къпещи се в Индийския океан, местната кулинария има  освен собствен характер, средноазиатско наследство и европейско колониално влияние.
Индийските ястия се приготвят с много подправки, предимно сухи, които се счукват и смесват, за да се получат различни видове masala. Едни от най-попуряните блюда – Chicken Tikka Masala, Garam Masala, Malai Chicken, Palak Paneer, Rogan Josh, са едва няколко примера за изяществото на индийското готварство, чиито вкусове и аромати действат доказано пристрастяващо. Традицията повелява индийците да се хранят с дясната ръка, без използване на прибори. Храната често се поднася върху бананов лист, притежаващ антисептични свойства, в малки купички се сервират различни гозби, а върху подложката се поставя ориз Pulao, с който се размесва по малко от останалите ястия с пръсти. 
Употребата на paan е изключително популярна в Индия. Разновидностите му са много, но основните съставки остават betel leafs, в които се опакова areca nut, cured tobacco, сухи плодове, katha paste или murkhwas за освежаване на дъха. Paan се дъвче и изплюва, като една част се поглъща, защото се счита, че действа дижестивно след храна и ободрява. Из цялата страна, а и на много места в Югоизточна Азия щи видите множество петна, чийто цвят наподобява ръждив, от сдъвкан и изплют paan.
Рецептите с леща (Dhal) и нахут (Chana) са едни от най-приготвяните, особено сред вегетарианската част на населението. Предлагам ви да направите първите стъпки в индийското готвене с Chana Masala. Необходими продукти: 300 гр. нахут, който заливате с вода и киснете за около 3 часа, 50 мл. масло ghee – clarified butter, 3-4 стръка пресен чесън, 2 см. парче пресен джинджифил, 1 червена чушка, 1 люта чушка, кимион, микс masala, 4-5 зърна кардамон, 1/2 глава бял лук, 2-3 звездички звездовиден анасон, домашно приготвена или готова паста от чесън и джинджифил, 1/2 ч.л. зърна кориандър, 1/2 връзка пресен кориандър, 2 обелени и ситно нарязани домати, 1 с.л. доматено пюре, 1/2 ч.л. турмерик, сол. Приготвяне: в нагорещен wok или тенджера загрявате на сухо за около 30 сек. сухите подправки, докато отделят силен аромат, добавяте ghee, пастата от чесън и джинджифил и задушавате в сместа червената чушка, лютата чушка, лука и джинджифила. Добавяте нахута, едва когато зеленчуците са готови. В отделен съд разтваряте доматеното пюре в 300 мл. гореща вода или толкова, колкото да покрие нахута в wok – а. Осолявате и оставете да ври на бавен, до умерен огън, за около 30-40 мин., докато водата почти се изпари. В последните 5-10 минути прибавяте доматите и пресния чесън. Сервирате и поръсвате с кориандър.
 नमस्ते
Advertisements

One Comment Add yours

  1. Anonymous каза:

    Дани, предполагам това е само една хилядна част от впечатленията ти от Индия. Аз лично ги чета с голямо удоволствие … чакам следващите … Браво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s