La Dolce Vita…

 
Италия е усещане за живот – изпълващо и ентусиазиращо, страст – силна и обсебваща като любов, музика – омайваща като вино, отвеждаща те в красив и безметежен свят.

 
Сърцето на Италия – Рим е натоварено целогодишно със стичащи се от цял свят туристи. Понякога се налага да приложите гъвкави умения на тялото, за да се разминете с тълпите по малките тесни улички.
Ако сте пътешественици-гурмани, избирайте внимателно ресторантите, защото повечето в столицата (и по известните ваканционни места) ще ви предложат посредствено качество, по-лошо от която и да е кантина в Европа. Информирайте се от кулинарните блогове и пътеводители, ако не ви остане време – усмихнете се на консиержа и го попитайте къде се намират близките ресторанти, в които се хранят местните.
Направете тур с открит автобус, предлагащ обиколка на забележителностите. Така по-бързо ще се ориентирате къде ще ви хареса да прекарате повече време и ще си спестите тюхкания за пропуснатите прехвалени туристически зони.
Италия е романтична страна. Понесете се по течението на реката със стара дървена лодка.
                                                                                                                
Италианците са горди с богатата си история и декадентски дух. Много са символите, изразяващи тази национална особеност, които могат да бъдат заснети.
Катедралите са израз на консервативния католицизъм. Влезте и почувствайте църковната атмосфера.
Заобиколена от Средиземно и Адриатическо море, Италия е мястото, където целогодишно можете да се насладите на прясна риба. Branzino и Orata са едни от най-популярните видове. Любими деликатеси са различни миди, морски таралеж, сепия, калмар и октопод. Cinque Terre са пет миниатюрни населени места, намиращи се в подножието на стръмните и високи скали в средиземноморската част на историческата област Liguria. Достигането им с кола е трудна задача по тесен, стръмен, двупосочен път. Препоръчително е да се обиколят с транспорт по вода, или с влак, минаващ и през петте малки перли.
В залива на Vernazza, едно от селцата в района Cinque Terrе, водата е винаги кристално чиста като алпийско езеро.
Макар да харесвам по-екзотични и пикантни храни, приготвянето на италианска паста, всеки път, е като част от мен – естествено, интуитивно и мисля – сполучливо! През годините съм попивала с всички сетива ароматите и вкусовете на Средиземноморието – босилек, розмарин, салвия, естрагон, изпържен до златисто чесън, карамелизиран лук, зехтин, диви гъби, трюфели. Много са рецептите, базирани върху италиански кулинарни комбинации, които бих искала да ви споделя. Ще започна с две от тях – бързи и лесни за приготвяне.
Gnocchi al olive – необходими продукти: 100гр. черни обезкостени маслини, 4-5 скилидки чесън, ситно нарязан пресен магданоз, 250мл. готварска сметана, 50гр. фино настърган пармезан, сол, черен пипер, зехтин и 250гр. картофени ньоки. Приготвяне: запържвате в зехтин чесъна, докато добие златист цвят, добавяте маслините, изключвате котлона и премествате тигана настрана. След като се поохлади, изсипвате сметаната, 1/3 от пармезана и 2/3 от магданоза. Пробвате соса, най-вероятно няма да има нужна от допълнително осоляване заради маслините и пармезана. Връщате тигана върху котлона и го пускате на 2-3-та степен. В по-голяма тенджера наливате 2л. вода, добавяте малко зехтин и сол, разбърквате и изсипвате ньоките. Малко преди водата да заври, картофените ньоки започват да се издигат на повърхността на водата. Когато всички са изплували, прецеждате съдьржанието през гевгир и връщате ньокитата в тигана при соса. Разбърквате ги на изключен котлон, добавяте останалата част от магданоза и ги изсипвате в голяма купа или разпределяте директно в чиниите, според броя порции. Преди да поднесете, поръсете с малко пармезан. Черен пипер и сол се добавят по желание.
Подходящо вино за Gnocchi al olive би било gewürztraminer или sauvignon от Alto Adige, с подчертан плодов аромат. През топлите летни дни опитайте и с освежаваща домашна лимонада, приготвена от пресен лимонов сок, захар или фруктоза, парчета лимон, мандарина и листа от мента и босилек. Охладете и поднесете с лед. 
Tagliatelle con pancetta са една стъпка нагоре по сложност на приготвянето. Ще ви трябват: нарязан на фини лентички бекон, бял сладък лук, 1/2 круша, 10-ина стръка салвия, 250 мл. готварска сметана, 20мл. малцово уиски, 50гр. настърган пармезан, 250гр. пресни талиятеле, зехтин, сол и черен пипер. Хайде да готвим: запържвате нарязания лук и връщате в малка чиния. Продължавате с пърженето на бекона, докато образува хрупкава коричка. Издърпвате тигана да се охлади на плота, добавяте уискито и връщате обратно на вече изключен котлон, за да се изпари алкохола. Изваждате бекона в чинията при лука. Запържвате в ароматния тиган парчетата круша и листата от салвия и когато се задушат, изчаквате да падне температурата на тигана, прибавяте лука, бекона, сметаната и 1/3 от пармезана. Опитвате дали има нужда от сол. Изсипвате талиятелете във вряща вода, като предварително сте добавили малко зехтин и сол, разбърквате, за да не залепнат и след 3 минути ги изцеждате. Пастата трябва да бъде al dente, тоест леко твърда и жилава. Връщате ги в соса и смесвате внимателно, добавяйки още малко пармезан. Сервирате и доовкусявате, както ви харесва.
!!! И двете рецепти са базирани на продукти за приготвянето на 250гр. паста, която е достатъчна за 2, максимум 3 порции. За повече трябва да умножите пропорциите, в зависимост от необходимия ви брой!!!

 

Моят избор за придружаваща напитка: Ferrari Prosecco Maximum Brut
В менюто на всеки италиански ресторант присъства поне едно ястие със скариди. Традиционното им приготвяне е със зехтин, масло, бяло вино, чери домати, магданоз или босилек. Аз съм приготвяла scampi по различни рецепти и бих искала да ви представя последния ми подобрен вариант на Scampi al vino bianco. Реших да заменя чери доматите със сушени, а вместо картофи, броколи или задушен спанак, ми хрумна да направя за гарнитура пюре от грах. Ето стъпките на приготвянето: запържвате чесън в малко зехтин, изваждате го и пържите скаридите за около 2 мин., оставяте тигана настрана, за да се охлади, добавяте бучка масло, нарязани сушени домати, магданоз, сол, бяло вино и настъргвате кора от лимон. Разбърквате сместа и  връщате на тигана, за да се изпари виното на слаб огън за около минута-две. Пюре от грах: приготвя се с пресен или замразен грах, вари се около 5 мин., прецеждате, пасирате, добавяте масло, мляко, сол, ½ скилидка чесън, зехтин с аромат на трюфели и отново пасирате.
Сервирате Scampi al vino bianco с пюрето от грах и украсявате с налични продукти. За избор на вино към ястието, бих се спряла на insolia – сицилиански сорт грозде, коeто типично за географския си произход узрява до кехлибарен цвят, събралo цялото слънце на Средиземноморието във всяко зрънце. Виното има характерна плътна консистенция и се разлива в чашите като зехтин. Ароматно, с плодово тяло, insolia е идеалният партньор на скаридите.

 

За разлика от българите, италианците консумират салата след основното ястие, защото се счита, че е най-лекия курс и действа дижестивно. Предлагам ви Pomodori con pesto di rucola – микс, който успява да вдъхне на продуктите земен вкус, без да се използват трюфели.
Рецепта: Нарязвате домати san marzano и сушени домати, добавяте зехтин, черни марокански маслини, листа рукола, домашно приготвено песто от рукола, чесън, зехтин, сол и балсамикова редукция. Звучи невероятно, но пестото от рукола придава на салатата един обобщаващ аромат на гора след дъжд, когато във въздуха се разнасят уханията на дървета, поникнали гъби, мокра почва и смола. 
Няма да оставя темата за La Dolce Vita без характерен италиански десерт – Panna Cotta. Отново се набърквам в традицията на приготвянето на сладкото изкушение и събирам сметаната и плодовия сок в едно, за да създам Panna cotta alle fragole. Творим: 600 гр. ягоди, 250 мл. сметана 35%, 8 супени лъжици захар и 10 лентички желатин. Желатина се залива в подходяща купа със студена вода, а ягодите пасирате със захар. В отделен съд изсипвате сметаната и я загрявате на слаб огън, без да завира. Добавяте лентичките желатин и след като се разтопят, заливате ягодите със сметаната и пасирате отново. Разливате готовата смес в малки купички и охлаждате в хладилника за няколко часа. Ако искате по-наситен вкус, можете да приготвите отделно ягодов сироп и да залеете формичката при поднасяне.
Buon appetito!
 
След десерта (dolce) в Италия е прието да се сервира еспресо и/или дижестивна напитка. Едни от най-популярните билкови ликьори са Averna и Ramazzotti. Наливат се в дълги и тесни чаши, върху две бучки лед и парче лимон в Averna, а в Ramazzotti се слага портокал.  

Aside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: