Déjà vu

Всяко пътуване до Франция е като нова любов – красиво, вълнуващо, вдъхновяващо и завладяващо. 

Залят от слънце през по-голямата част на годината, Лазурния бряг олицетворява най-точно смисъла на: Живот като на Бог.
В пристанището на Saint Tropez броят на яхтите надвишава тези на ресторантите. Повечето от личните готвачи в луксозните плаващи дворци са ученици на признати кулинарни майстори.
На Cote d`Azur, както и в цяла Франция, можете да опитате висше готварство в отличен от критиците на Michelin и/или Gault-Millau ресторант. Методите, с които се обработват продуктите граничат с научни експерименти, а храната е извисена до изкуство.
В Ница пробвах дегустационното меню в ресторант L`Aromate, носител на една Мишленова звезда. Собственикът, макар и твърде млад, има завиден опит в престижни кулинарни заведения. Той и съпугата му си поставят амбициозната задача да обслужват сами клиентите. Микаел твори в своето царство – кухнята, а младата госпожа е ангажирана с посрещането, настаняването и обслужването на гостите. Вечерта в L`Aromate е интересен и необикновен опит, макар че между всеки от четирите курса ястия минават около 30 мин. Оставете си достатъчно време и имайте нагласата за повече от една бутилка вино🙂


Далеч от каквито и да е претенции за готварски професионализъм, ви представям лична интерпретация на любимата ми салата от Ница – La salade niçoise. Комбинацията постигнах с вдъхновение от основната рецепта и налични продукти. Резултатът е изящен баланс на вкусове и аромати, сътворен от микс от салати, червен лук, пресен чесън, обезкостени маслини стафидатес, сушени домати, мариновани люти чушки халапеньос, прясна червена чушка, чери домати, твърдо сварен картоф, варени яйца, филета риба тон, настъргана кора от пресен лимон, зехтин, сол и сок от пресен лимон.

Препоръка за напитка към салата La salade niçoise: френско бяло вино chardonnay, sauvignon или rose de Provence.
Алтернатива би била качествено австралийско бяло вино chardonnay, може и colombard.

Полезен съвет:
Добавете нарязаните яйца, след като овкусите и разбъркате салатата.

Всеки почитател на френската кухня знае, че един от най-популярните и лесни за приготвяне десерти е clafoutis. Най-много са рецептите с череши, но винаги можете да експериментирате с различни плодове, като предпоставката за постигане на вкусово великолепие е да намерите възможно най-хубавите продукти. Понеже сме все още в сезона на ягодите, започнете с Clafoutis aux fraises. Необходими са ви: 500 гр. пресни ягоди, 6 с.л. захар, 1/2 пръчка ванилия, 2 яйца, 100 мл. прясно мляко, 50 мл. сметана, 1 с.л. брашно, 1 с.л. ром, 20 гр. масло. Творчество: измивате и разрязвате на две ягодите, поставяте ги в подходящ дълбок съд, поръсвате с 3 с.л. захар, добавяте рома, разбърквате и оставяте в хладилника за около 2 ч. да се мариноват. Загрявате фурната на 180 градуса. Разстапяте маслото до златисто, като внимавате да не прегори. С част от него намазвате тавичката, в която ще печете сладкиша и поръсвате захар по цялата повърхност. Разрязвате наполовина ваниловата пръчка и изстъргвате малките семена с нож. В дълбока купа разбивате яйцата с 3 с.л. захар и ванилията, докато се образува гъста пяна, прибавяте брашното и отново разбърквате с миксера. Бавно изсипвате маслото, млякото и сметаната и внимателно размесвате. Изливате основата на десерта в тавата и нареждате отгоре парчетата ягоди. Печете 30 мин. и сервирате по ваш вкус. Можете да поръсите парчетата с пудра захар или да ги залеете с малко подсладено кондензирано мляко.

 Bon Appétit!

Aside

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Anonymous
    Апр 13, 2012 @ 17:03:13

    Браво, Дани!

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: